Namens SKB heeft John van der Velden met dank aan de familie De Laat een bijzondere schenking ontvangen van Prins Frans d’n Irste van de Tèd Zatters, de voormalige carnavalsvereniging van bejaardenhuis De Schakel, nu Woonzorgcentrum Guldenakker. Deze schat omvat de Prinsensteek, mantel, wietstok (of scepter) en vele onderscheidingen die Frans zelf maakte en met carnaval uitreikte.
Een absoluut uniek stuk is de oorkonde van het Guinness Book of Records uit 1991, waarin de Tèd Zatters werden erkend als de oudste Raad van Elf ter wereld, met een gezamenlijke leeftijd van 964 jaar. In 1998 stonden ze zelfs met 1030 jaar in het Guinness Book of Records.
De Tèd Zatters, opgericht in 1973 door de toenmalige conciërge Frans de Laat, hebben een rijke geschiedenis. Frans was vanaf het begin voorzitter en werd ook als Prins Frans d’n Irste benoemd voor het leven, wat in carnavalskringen zeer uitzonderlijk is. In 1986 werd Frans de Laat onderscheiden tot ‘Opperballefrutter.’ Op 3 januari 2000 overlijdt Frans de Laat, waarmee de carnavalsvereniging ophoudt te bestaan. Zijn stoffelijk overschot wordt als eerbetoon begeleid door 5 oud-prinsen en de toen in functie zijnde dorpsprins John d’n Irste.
OPROEP
Met het in ontvangst nemen van deze artikelen is het archief sterk verrijkt. GOOI HET AUB NIET WEG! Mocht u in het bezit zijn van vergelijkbare artikelen, foto’s, etc., en u overweegt deze weg te doen, dan houden wij ons als Stichting graag aanbevolen. Neem gerust contact op via ons secretariaat (secretariaat@ballefruttersgat.nl).
Delen